Polkadot är ett decentraliserat ekosystem som kan erbjuda många olika tjänster och funktioner medans andra blockkedjor är begränsade till specifika användningsområden.

Här är en video som sammanfattar Polkadot i korthet.

Teknisk video om hur Polkadot ekosystem är uppbyggt


De fyra saker som gör att Polkadot-blockkedjan fungerar ordentligt är Relay Chain, Parachains, Parathreads och the Bridges. Här är en kort info om hur dem fungerar.

Relay Chain
Relay Chain är den centrala Polkadot blockkedjan där alla transaktioner valideras. Relay Chain är ett tillägg som separerar nya transaktioner och valideringen av dem, vilket gör det möjligt för snabbare transaktioner än de flesta konkurrerande blockkedjor. RelayChain ansvarar även för nätverkets säkerhet och interoperabilitet över kedjor.

Parachains
Parachains är de oberoende blockkedjorna som körs ovanpå Relay chain. Parachains använder Relaychains resurser för att validera de transaktioner som gjorts på dem. Varje Parachains på Polkadots blockkedja är tänkt att tjäna ett specifikt syfte. Varje parachain ansvarar för att producera block i den specifika kedjan.

Parathreads
Parathreads fungerar på samma sätt som en parachain. Den grundläggande skillnaden mellan parachain och parathreads är avgiftsstrukturen. Registreringen av en parachain på Polkadot görs genom en auktion på olika slots i parachain. Det finns dock en fast avgift för Parathread-registreringar som är mycket lägre än kostnaden för att registrera en parachain.

Bridges
Bridges är speciella parachains som ansluter blockkedjorna som körs inom Polkadot-ekosystemet till andra blockkedjor som Bitcoin, Ethereum och Cosmos. Detta gör att man kan göra överföringar av tokens mellan Polkadot blockchain och andra nätverk utan att det krävs ett centraliserat utbyte.


Vilka fördelar har Polkadot över andra blockkedjor?


Specialisering
Polkadot behöver inte använda en enskild blockkedja för att tillhandahålla alla typer av tjänster eftersom fallskärmarna tillåter Polkadots ekosystem att använda separata, specialiserade blockkedjor för att tjäna olika syften.

Kedjekommunikation

Det bästa med Polkadots parachains är att de kan samarbeta med varandra. Det gör att man enklare kan programmera ihop olika funktioner mellan dem olika.


Skalbarhet och ökad hastighet
Medan nästan alla blockkedjor som kom före Polkadot hade problem med snabb hantering av transaktioner men Polkadot har inte samma problem. Eftersom alla parachains bearbetar transaktioner och producerar block parallellt med sin Relay Chain så ökar nätets hastighet med en stor marginal.

Enkelt att göra uppgraderingar
Vissa kryptovalutor har haft problem att komma överens om hur vissa kryptos ska fungera tekniskt. Det gör att vi varit med om ”hard-forks” och delningar i olika projekt. Det mest kända exemplet är Bitcoin och Bitcoin Cash. Men Polkadot gör det möjligt för projekt att enkelt uppgradera även om det varit en delning.

Transparent styrning
Användarna är med och styr hur den ska fungera genom ett öppet och transparent röstning system.

Här är en video som sammanfattar hur Polkadots parachains fungerar

Om du vill läsa mer och se deras framtida visioner så hittar du mer information här

https://polkadot.network/

Här är en lista på intressanta projekt som byggs tillsammans med Polkadots blockkedja:

1. Kusama https://kusama.network/

2. Polkastarter https://www.polkastarter.com/

3. Polymath https://polymath.network/

4. Injective Protocol https://injectiveprotocol.com/

5. MantraDao https://mantradao.com/