Placebo och Nocebo – Vi skapar våran egen verklighet! Vilken har du valt?

Jag har haft många insikter och lärdomar den senaste tiden. Jag har slutat bry mig om saker som man inte kan påverka, då jag har insett att man bara ger det energi som man inte får tillbaka. Det räcker att man fokuserar på sånt man tycker om och på saker man kan påverka. På grund av det här så har jag fått mycket mer energi till att bygga upp mig själv och till saker som jag håller på att bygga upp till framtiden.

Den senaste månaden har jag snöat in på Placebo och Nocebo då jag märkt att detta är något som står över det mesta i våra liv. Vi styr våran verklighet och våran tro är det viktigaste vi har. Precis som vi kan skapa en positiva syn på livet så kan vi även skapa problem för oss själva och andra. Det är farligt att säga att man är begränsad med någon diagnos eller att säga något negativt om dig själv eller någon/något. Våra tankar och ord är det som styr hur våran verklighet ser ut. Låter det otroligt så kommer det mer information nedan som bevisar att detta är sant. Om inte så kan du testa själv och träna tekniker hur du kan ta kontroll över din verklighet!

Vi är våran placebo. Ca 90-95 % av våra dagliga tankar är samma som vi har varje dag. Vi gör det mesta undermedvetet som vi byggt upp som en daglig rutin. Så fort vi ska göra något nytt så blir det ofta jobbigt bara för att man går utanför sina vanliga rutiner och man blir tvungen att börja tänka i nya banor och hitta på nya lösningar. Om man är medveten om detta så är det lättare att bryta mönster för man vet att känslan kommer och kan därför gå emot sin inre röst lättare. Att göra något nytt är det bästa sättet att bryta mönster och rutiner. Det kan vara små saker men att bara göra något annat som man inte brukar gör att hjärnan börjar skapa nya synapser och då kan nya vägar skapas. Ju mer man gör detta desto lättare är det att börja med nya saker. Precis som med träning så blir man bättre och bättre ju längre tiden går.

Det finns studier om ett gäng äldre gubbar som va iväg på en resa ute i skogen som fick en uppgift att dem skulle tro och leva som dem va 30 år yngre. Det fanns även en annan grupp som gjorde samma resa utan att tänka att dem va yngre. Efter studien så såg man stora skillnader på energi och den första gruppen blev mycket piggare både fysiskt och psykiskt. Detta visar att om vi tror att vi är gamla och blir begränsade p.g.a. detta så blir vi det. Det är viktigt att tro att vi klarar av mer än vad vi gör för att kropp och sinne ska fortsätta att utvecklas även när vi är äldre. Jag har själv sett 80-åringar hoppa i isvakar och dem ser ut att vara väldigt pigga och glada. Jag har även träffat 30-åringar som har ont överallt och har ingen energi till att göra något åt det. Detta visar att man kan fastna i begränsade tankebanor i ung ålder och det är bara vi själva som kan bryta mönstret. Vi väljer vilket liv vi vill ha och idag finns det många tekniker på hur man kan utveckla sig själv!

Det finns även många studier som visar att folk har blivit friska från t.ex. MS, multipel skleros och andra ”obotliga sjukdomar”. Det är för att läkarna har blivit lärda att man fixar saker utifrån och tror därför alltid att om dem inte kan lösa det med något piller så finns det ingen lösning. Men det är från vårat inre vi kan ändra saker på riktigt. Dem flesta problemen vi har i samhället idag är från vårat inre, anledning till att det ökat är troligtvis för vi glömt bort det här. ADHD, depression, oro mm är inifrån oss själva. Vi ställer ofta in oss på dem här diagnoserna av olika anledningar. Det kan vara att någon doktor, lärare eller förälder säger att man är på ett visst sätt. Som ung så har man ju ingen anledningar att misstro detta och ställer in sig på att det är så. ”Du har koncentrations svårigheter” ”Du är bipolär” ”Du är annorlunda” ”Du är deprimerad” mm. Säger vi detta till oss själva eller tror på någon som säger så, då ÄR och BLIR det så.

Andra studier som visar att placebo kan påverka oss fysiskt är dem som visar att vi kan få våra muskler att växa med hjälp av bara tanken. Det va några som gjorde ett experiment där man skulle tänka flera gånger om dagen att man tränade med tyngre vikter. Gruppen som tänka vs gruppen som inte gjorde de blev fysiskt större..

Våran mottaglighet till saker spelar stor roll också. Hur mycket är vi beredda att ta hjälp utifrån/inifrån? Eller hur mycket tror du på att saker ska hjälpa dig? När vi tror att något utifrån ska hjälpa oss med något inombords så ställer kroppen in sig på de. Kroppen och sinnet blir mer mottaglig för en förändring och då kan man bryta mönster och ändra sig lättare. Med en stark tro och handling så kan man inte misslyckas.

Nocebo – Om vi tror att något är fel, så blir det så..

Idag tror man att upp till 70% av sjukdomar kan vara p.g.a. negativa tankar. Det är väldigt chockerande siffror om detta stämmer, men det skulle faktiskt inte förvåna mig. Många har problem som man fått genom sitt tankesätt. Man tror att man är begränsad eller skadad på ett visst sätt och med en stark tro så blir det så. Det finns studier som visar att man kan tänka sig till illamående, magont, klåda, uppblåsthet, depression, sömnproblem, aptitlöshet, sexuell dysfunktion och svår hypotoni.

Pessimister har lättare att få hälsoproblem då man tror att saker är fel, både på sig själv och på andra/annat. Jag har egna erfarenheter när jag hjälpt människor med bland annat CBD produkter. Folk som inte tror på det fullt ut har inte heller blivit hjälpta från de. Det är som att man redan bestämt sig för att det inte ska funka. Medans dem som har ställt in sig på att det verkligen kommer hjälpa så har man snabbt sätt stora förändringar och många har till och med blivit botade helt med sina sjukdomar och problem.

Att vara tacksam är en av dem viktigaste sakerna man kan va för att öppna sitt hjärta och detta gör oss mer mottagliga för positiva tankar och förändringar. Vi kan tacka för framtida och förflutna saker och när kroppen tror att det precis har hänt så börjar man skapa nya bra känslor och positiva tankegångar. Vi tackar vanligtvis efter något bra har hänt. Så om vi börjar tacka för saker som inte har hänt ännu så börjar din verklighet bli ljusare även innan du uppnått det du vill.

Med hjälp av detta så blir det lättare att tänka mer positivt. Livet blir bättre så fort man blir en optimist istället för pessimist. ”Livet är underbart”. ”Jag kan göra vad jag vill”. ”Jag är stark”. ”Jag är glad”. Att säga saker till sig själv och universum gör att livet blir så. Law of attraction är på riktigt och med hjälp av detta kan vi göra oss själva och världen bättre. Sluta fokusera på att världen är fucked och tro att du är ”vaken”. Du lägger din energi på något negativt och tror du ändrar det genom att vara medveten om problemet. Du kan bara förändra världen med att bygga något nytt. Tänka i nya banor. Skapa alternativ till sånt du är missnöjd med. Va förändringen du vill se i världen!

Om du tycker detta va intressant så kan jag tipsa om en man som heter Dr. Joe Dispenca. Han har studerat detta området under lång tid och har många bra videos och böcker som kan få dig att utvecklas till det bättre!

Joe Dispenca – You are the Placebo är den bästa boken att börja med. Den finns både som ljud och vanlig bok. Han har även en youtube kanal om man vill se kortare klipp.

Vi är våran placebo och med den så sätter vi våra egna gränser. Vi kan göra så mycket mer än vad många tror.

Power of the mind ❤️