Värme och Kyla. Detta är två av jordens element som man kan använda sig av för att pusha sin kropp och sinne till nya nivåer. Det finns många fördelar med att utsätta sig för tuffa saker. Särskilt sådant som man vid första intrycket inte tycker om. Det är inte många idag som hade velat hoppat i en isvak om någon hade frågat. Men om man förstår att det bara är våran inre röst som inte vill utsätta oss för något som man inte är van vid eller att det är onödigt, svårt eller jobbigt. Då är det bara att gå emot den och göra det ändå! Din kropp och sinne kommer tacka dig efteråt på ett sätt du aldrig varit med om tidigare!

Bastu är något som har bevisats vara väldigt bra för våran hälsa. Som med allt man inte är van vid så kan det tyckas vara jobbigt i början. Men precis som annan träning så är detta något man kan bygga upp med tiden. Ju längre du kan pressa dig själv, desto mer får du ut av det!

Det finns många fördelar och här är en lista med fördelar du får av att basta!

Värme / Bastu hälso-fördelar som är bevisade genom egen erfarenhet men även genom större studier

 • Motverkar depression
 • Motverkar stress / Gör det lättare att slappna av
 • Motverkar hungerkänsla
 • Motverkar smärta
 • Motverkar inflammation
 • När man svettas så rensar man kroppen från olika toxiner/gifter
 • Motverkar cancer
 • Bra för hjärtat
 • Ökar livslängden
 • Motverkar alzeimers

Isbad har börjat bli populärt och det är till stor del tack vare Wim hof. Han har skapat flera metoder som gör det enklare att bemästra kylan. Det är till största delen via andning. Att försöka kontrollera sin andning när man utsätter sig för värme och kyla är det bästa sättet för att kontrollera sin puls och då samtidigt sitt sinne. Om man lyckas hålla pulsen nere i extrema situationer så kan man klara sig en längre tid under press. Det är svårt i början men så är det med allt nytt man ska göra som ger mycket tillbaka! Det går pusha sig hur långt som helst och detta är ett väldigt bra sätt att bygga upp sig själv. Det är svårt att förklara känslan man får efter att man lyckas pusha sig längre än vad man klarade av innan men det är något alla borde uppleva! Den är fantastisk!

Kyla / Isbad , hälso-fördelar som är bevisade genom egen erfarenhet men även genom större studier

 • Du bygger upp din viljestyrka, du känner dig starkare mentalt.
 • Lättare att kontrollera dina känslor
 • Motverkar stress
 • Motverkar depression
 • Motverkar inflammation
 • Muskelåterhämtning går snabbare, perfekt efter träning
 • Ökar testosteron hos män
 • Bra för huden och håret
 • Bättre sömn
 • Motverkar smärta
 • Motverkar cancer

Både kyla och värme har liknande positiva effekter då kroppens försvars system kommer igång under båda förhållandena. Det spelar alltså ingen roll vilket man gör utan att man bara pushar sig i extrema förhållanden. Att göra båda samtidigt ger den bästa effekten. Du känner att hela kroppen rusar efter du pushat båda samtidigt och det ger en direkt effekt på både kropp och sinne.

Känn efter vad du klarar och försök pusha så länge du kan. Det gör att det går lättare för varje gång du ska utsätta dig för något svårt eller jobbigt!

Detta är något alla borde testa på. Man får direkt effekt och märker att det är väldigt bra för oss!

Vi klarar mer än vad vi tror!

Lycka till! 🧡💙