Matsvinn betyder; mat som slängs men som man hade kunnat äta. Varje år slänger varje person i Sverige cirka 129 kg matavfall i snitt. Det är sammanlagt nästan 1,3 miljoner ton för hela landet??! Det är helt otroliga siffror och detta är något man hade kunnat göra något bra med istället. Varför inte låta människor, skolor, ålderdomshem, bidragstagare eller företag använda sig av produkterna som ska slängas. När jag hörde om detta för några år sedan så va man tvungen att åka ut och kolla om det verkligen va sant. I första gröna soptunnan utanför en lokal butik så fanns det ca 10 kg närodlat oxkött! Detta va kött som va av utmärkt kvalité och det är perfekt att förvara i frysen utan att det bli för gammalt.

Efter detta så har jag hittat ett par ställen runt staden där jag håller till och jag har hittat väldigt mycket mat. Det är helt otroligt vad som slängs, man kan i princip leva på detta om man vill. Ibland är det så mycket att man inte ens kan få med sig allt. Detta är ett bra sätt om man vill värna om jorden och inte slösa på saker vi lagt pengar och energi på att få fram. Tyvärr så har regeringen satt många regleringar kring detta och många butiker gör det svårare för allmänheten att ta del av svinnet. Men om butiken inte låser in sina gröna soptunnor så är det fritt fram att ta del av ”soporna”. Om man är intresserad så får man se till att sköta det snyggt bara, man vill inte att dem ändrar sina rutiner!

Nu på vinterhalvåret så är den bästa säsongen för dumpstring. När dem slänger ut sakerna så är det som dem lägger det i en kyl/frys box och vissa varor blir inte dåliga på flera dagar!

I vårat nuvarande konsumtions samhälle där det bara handlar om att köpa nytt, så är detta en grej som hjälper till att vända på den trenden. Vi vill ta vara på saker vi skapar och använda det istället för att kasta bort det helt i onödan! Det finns många runt om i världen som håller på med detta och jag tror att det kommer bli en standard i framtiden att man ta vara på allt vi skapar!

Om du inte vill gräva i soptunnor men ändå hjälpa till att minska svinnet, då finns det en app som heter ”TooGoodToGo” Den samlar många restauranger som lägger ut om dem har mat över vilket gör att man kan köpa mat väldigt billigt!

Här är några bilder på saker som hittats dem senaste åren. ( i många fall så är det lyxvaror man hittar för att många väljer ofta dem billigaste varorna när dem handlar och därför slängs dem dyraste varorna ). Varje bild innehåller produkter från endast ett par mindre butiker..

💚