Idag är internet väldigt centraliserat och det styrs i princip helt av några få företag. Google, Amazon, Facebook, Microsoft. Alla är kontrollerade av staten och många av skaparna och cheferna har börjat jobba för CIA och andra statliga myndigheter. Nu i kristider så håller staten på att få igenom några skrämmande lagar. Dem vill banna kryptering helt för att kunna läsa alla meddelanden och se vad alla gör på internet vilket gör att vi kommer förlora våra privatliv helt!

Därför är det är viktigt att börja använda andra alternativ. Signa upp sig och visa sitt intresse är det bästa man kan göra idag. Det är svårt för nya alternativ att bli stora tack vare nuvarande system har varit så bra. Det är svårt att konkurrera med alla stora IT bolag. Men idag när till exempel Youtube börjar censurera saker man vill se så blir man tvungen att byta plattform och det kommer troligtvis göra att fler söker sig till andra alternativ.

Här är en lista med bra Youtube alternativ utan censur !


Odysee

Det byggs nya appar och tjänster på LBRY nätverket och den senaste hemsidan heter Odysee. Man kan använda sitt LBRY konto på den för den ligger på deras nätverk! Kort klipp om vad det är och varför dem skapade det! https://odysee.com/@lbry:3f/odyseewhatandwhy:9


Bitchute

Bra och smidig tjänst som funkar som Youtube fast utan censur! Det finns både som webbsida och app!


LBRY

Här är en video som förklarar hur LBRY nätverket fungerar! LBRY är en viktig grund som gör det möjligt att skapa Youtube alternativ och andra viktiga saker i den decentraliserade världen.

Intro till LBRY

Här är två olika förklaringar till LBRY.

För dem mindre tekniska så är LBRY är som Youtube utan Google bakom det. Skapare och användare styr plattformen.

För dem mer tekniska så är Lbry en decentraliserad, blockedje baserad tjänst med öppen källkod som underlättar för spridning och inköp av digitalt innehåll.

Fördelar:

+ Tack vare det inte kan kontrolleras så kommer man kunna se allt man vill på plattformen, Filmer, Serier, Youtube-kanaler och mycket mer på ett och samma ställe.

+ Skaparna tjänar mer för dem behöver inte ge en stor del av sin inkomst till en mellanhand

+ Skapare och användare tjänar på att skapa och titta på innehåll då plattformen har sin egna kryptovaluta, LBRY.

+ Skapare och användare kan enkelt sponsra det man gillar att kolla på med sina LBRY.

+ Man kan inte bli övervakad och censurerad.

+ Skapare kan välja om dem vill släppa material gratis eller om man vill ta betalat för det, det gör de enkelt för skapare att ta betalat för premium material direkt i plattformen.

Nackdelar:

– Nya sidor har inte lika mycket innehåll som Youtube, men detta är något som kommer ändras i framtiden!