Liberland är en ny idé om hur vi kan få en bättre värld genom att skapa ett nytt land. Man vill skapa en ny mikronation som ligger mellan Serbien och Kroatien. Detta är ett helt nytt koncept och visionen är att det ska vara ett land som bygger upp systemet på en blockkedja med hjälp av sin egna kryptovaluta. Fördelen med detta är att medborgare eller andra som supportar landet kommer påverka hur det fungerar utan någon centralmakt / stat.

Frihet är landets grundpelare och deras motto är ”To Live and let live”. Vi ska alltså ha ett samhälle där alla kan vara trygga och leva det liv man vill. Det kommer inte vara massa onödiga regler och regleringar som begränsar befolkningen. Det kommer vara en fritt samhälle med en fri marknad som gynnar både invånarna och landet.

Liberland har bara funnits i 5 år men det har redan hänt väldigt mycket. Man har etablerat en E-medborgarskap (E-recidency) tjänst som gör att hela världen kan redan nu vara en del av detta systemet. Man kan bland annat skapa företag med det. Just nu är det över 650 tusen människor över hela världen som visat intresse för landet och det växer hela tiden!

Just nu så vaktar Kroatien landsgränsen med polis dygnet runt alla dagar på året. Detta gör att man inte kan expandera på själva marken just nu och man måste vänta till Kroatien inser alla fördelar med projektet och erkänner Liberland som ett land. Många i Serbien uppmuntrar redan projektet så snart kommer fler förstå att detta kommer gynna alla närliggande länder.

Det finns redan nu flera koncept på hur landet hade kunnat byggas upp. Idéerna bygger på att inte skada jorden utan att bygga något som faktiskt har en positiv effekt på världen. Både för miljön och människors välstånd.

Här är ett par exempel på hur det kan se ut i framtiden

Idag är det bara ett fåtal länder som erkänt Liberland som ett riktigt land men fler är på gång! Många ser möjligheterna med detta projektet och det är bara en tidsfråga innan det blir erkänt som ett land. Efter det kommer möjligheterna vara oändliga. Med en bra grund så kan detta bli ett föregångsland hur man kan skapa ett samhälle som sätter individen och världen i första hand!

Presidenten Vít Jedlička med crew. Liberland i bakrunden.

Här är en broschyr med den senaste informationen om Liberland!

https://liberland.org/en/assets/documents/liberland-brochure.pdf

Om man vill veta mer om Liberland så kan du läsa mer på deras hemsida eller kolla på deras Youtube kanal.

https://liberland.org/en/

https://www.youtube.com/c/LiberlandOfficial/videos

Kärlek och frihet 💛🖤