Ethereum är en kryptovaluta som fungerar på ett annat sätt än Bitcoin och andra liknande kryptovalutor. Det är ett system som fokuserar på att vara en programmerbar kryptovaluta. Ethereum är idag grundpelaren till många tjänster som erbjuder olika typer av decentraliserad finans. Man kan ta lån, skapa stabila valutor och olika insats tjänster där man låser upp sin kryptovaluta för att få återbäring för man stödjer systemet. Det är alltså ett helt självgående system som vem som helst kan bygga tjänster på utan att vara beroende av något företag, bank eller stat.

Detta är nya tjänster som skapats den senaste tiden så flera tjänster har upplevt problem och flera av dem har haft buggar. Så det gäller att vara försiktig innan man väljer att investera i dem nya tjänsterna. Välj hellre en beprövad tjänst istället för att chansa att tjänsten får problem och försvinner med dina kryptovalutor.

Intro video till Ethereum

Senare i år så kommer Ethereum uppdatera till Ethereum 2.0 och kommer då ändras fundamentalt. Den kommer ändras om så man kommer kunna stödja nätverket på flera sätt. Om man har 32 stycken ETH så kommer man kunna låsa upp dem och få återbäring under tiden man stödjer nätverket, helt utan att något företag håller dina nycklar. Detta kallas ”Staking” och är vanligt i många kryptovalutor idag som använder sig av Proof of Stake för att säkra sitt system.

Idag finns det många olika Dapps ( Decentraliserade appar ) som byggt på Ethereum blockkedjan. Det varierar helt och just nu finns det kryptplånböcker, webbläsare ( Brave Browser ) , decentraliserade finans system ( DE-FI ), spel, VR-värld, lån och spar tjänster, smarta kontrakt, sociala nätverk och mycket mer.

Ethereum är med sina unika egenskaper väldigt intressant, det kommer den närmaste tiden byggas många tjänster på detta systemet och personligen tror jag att den kommer vara väldigt viktig i framtiden när det kommit fler tjänster som kan göra att vi kan bli mer oberoende centralsystem. Ethereum kommer vara ett hjälpmedel som kommer göra oss friare i framtiden och det kommer vara spännande att följa utvecklingen på denna kryptovaluta!

Här är en till video på Engelska om du vill veta mer!

Vad är Ethereum? (ENG)

Här är en bild på hur ekosystemet runt Ethereum börjat växa och i framtiden kommer det finnas väldigt många tjänster som bygger på det. Det har precis börjat men när decentraliserade tjänster är vanligt så kommer man inte ens vara medveten om att tjänsten man använder bygger från Ethereum. Precis som man använder internet idag. Alla använder det men det är inte många som vet hur det egentligen fungerar. Just nu är det bara kryptonördar och investerare som har intresserat sig av detta, men i framtiden kommer många använda sig av det!