”Apan ser, Apan gör” (Monkey see, Monkey do)

Ordspråket hänvisar till inlärning av en process utan att förstå varför den fungerar. En annan definition implicerar handlingen av mimik, vanligtvis med begränsad kunskap och / eller oro för konsekvenserna.

Ordspråket kan ju appliceras på hur folk tänker om saker idag, dem inte har någon som helst aning om saker fungerar, utan bara blint litar på all media som försöker skrämma upp folk av flera olika anledningar. Några anledningar är ju att dem vilja sälja mer lösnummer och eftesom nästan all media idag är statligt finanserad så kommer deras agenda ut. Att hålla folket i schack.

Jag gjorde ett experiment för ett par dagar sedan för att se vad folk tänker om kryptovalutor. Det visade sig snabbt att många tror det är en scam eller pyramid spel. Det är helt felaktig information och det beror till största delen på att dem flesta som har haft med det att göra har förlorat pengar eller hört någon annan säga det. 2017 så va Bitcoin med sitt högsta värde runt 200,000 svenska kronor och man såg det överallt, sociala medier, mainstream media, stora tidningar, lokal tidningar och så vidare. Detta gjorde att många gick in i marknaden med hopp om att tjäna snabba pengar, det stod ju faktiskt att den har ökat i värde väldigt snabbt under årets gång. Men om man inte har kunskapen om hur den här marknaden fungerar så är det väldigt lätt att förlora pengar. Många som investerade under den överhypade perioden såg sedan en nergång på ca 80%. Många får såklart panik och säljer för man tror att hela sitt kapital ska gå förlorat. Efter detta så märkte jag att många kallade det ett bedrägeri och att marknaden va manipulerad men om man hade vetat vad man gjorde innan man investerade så hade man inte tänkt med sina känslor och lyssnat på vad andra säger. Du ansvarar själv vad du gör med ditt liv och pengar, det går inte skylla på någon annan så fort något inte går din väg, särskilt om du gjort det på egen hand.

Detta har hänt flera gånger under Bitcoins historia och flera gånger har man sett stora uppgångar och stora nergångar. Det har varit med mindre summor per Bitcoin men med precis samma procentsatser. Jag kom själv in i kryptomarknaden när jag hörde om en marknadsplats om förespråkade en fri marknad och där kunde man köpa och sälja saker för Bitcoins. Det va en global marknadsplats och idén om att handla med människor runt om i världen utan kreditkort och bank kändes väldigt nytt och revolutionerade.

Det va inte förrens några år senare jag verkligen började förstå mig på hur våran ekonomi fungerar. Jag läste österrikisk ekonomi som är en skola som lär ut hur en fri marknads ekonomi fungerar. Jag har fått stor inspiration av personer som Ludvig von Mises, Henry Hazlitt och Murray Rothbard, inte bara om ekonomi, utan också om hur vi kan få ett samhälle där vi sköter oss själva utan någon centralmakt. Det va så klart väldigt lockande för min del då jag haft problem med staten med saker som jag personligen inte tycker är några problem.

Detta har gjort att jag fått en förståelse att våra pengar idag är totalt värdelösa och dem kommer alltid att gå till botten. Det behövs alltså ett nytt system som vi kan använda oss av och jag ser stor potential i kryptovärlden.

Kryptovalutor är riktiga pengar. Det är inte säkert att just Bitcoin kommer bli det man använder till vardaglig handel och troligtvis så kommer det skifta i framtiden. Precis som pengar under historian har varit olika medel så kommer det bästa alternativet användas i slutändan. Men det är om folket lär sig vad pengar är. Eftersom det är staten som står för skolan idag så lär man sig inte någonting om ekonomi och om man väljer att läsa ekonomi på högskola så lär man sig bara det påhittade systemet som används idag. Man kan förklara hur en fri marknad fungerar för en mellanstadiet elev men den väljer att inte lära ut något om det och jag förstår varför. Hade alla vetat hur ekonomin fungerar så hade det varit uppror för längesen. Vi behöver riktiga pengar som vi inte behöver oroa oss för. Vi ska inte behöva tänka att vi kan förlora allt vi jobbat för på grund av att ett system är korrupt.

Så vad är en frimarknad?

En enkel förklaring är att det är ett ekonomisk system som baseras på lagarna om utbud och efterfrågan och har väldigt lite eller ingen kontroll av någon stat, regering eller centralmakt. En viktig faktor i en fri marknad är att ingen ska kunna tvinga dig till att handla på ett visst sätt. Det gör alltså att det varje individ inte ska ha några tvingade transaktioner eller villkor. Det är upp till var och en och bestämma vad man vill göra. Så pengar är alltså bara ett transaktionsmedel och det kan vara olika saker som fungerar som pengar.

Så jag tror att vi kommer använda en fri kryptovaluta som vi handlar med i framtiden. Många kryptovalutor fungerar i princip som motsatsen till systemet idag då man tjänar på att spara i det här systemet medans i dagens system så förlorar man pengar om man sparar då systemet idag förstår valutorna genom att trycka nya pengar från ingenting. Dem skapar en inflation.

Så samtidigt som jag ser att kryptovalutor kan ersätta våra pengar så ser jag att det kommer ändra om våran kultur. Idag har vi en spenderingskultur och det är knappast något positivt för världen. Om vi istället har en ekonomi som gör att vi kommer fokusera mer på en hållbar och mer omtänksam kultur så kommer samhället automatiskt bli bättre. Det är alltså upp till folket att välja vilket samhälle vi vill ha. Vi kan inte förlita oss på att någon annan ska ge oss det samhälle vi tycker är bra utan vi måste sträva efter att få det på egen hand. Vi har testat att ha en stat som kontrollerar oss länge nu och det har visat sig vara ett misslyckat projekt flera gånger om. Nu när det är kristider, som staten och bankerna har skapat, så är det ett perfekt tillfälle att tänka extra på detta. Tillsammans kan vi göra så alla får det man behöver för ett bra liv! Jag vill ha en grönare framtiden med en mer omtänksam produktion. Vi kan använda oss av naturprodukter som gör att vi inte skadar jorden. Det finns många sätt vi kan förbättra oss på och med en fri marknad och upplysta människor så kommer vi få den värld vi vill ha!

Kärlek och frihet ❤️

Monkey see, Monkey do.