Ïdag håller vi på att bli av med våra privatliv helt. Staten har tillsammans med dem största it bolagen tagit kontroll över våran information och påstår det är för att ”hjälpa” oss. Detta har visat sig vara en bluff. Det ända systemet gör att att spara allt vi gör. Dem spårar vad vi handlar, dem spårar vad vi är, vad vi gör, vad vi handlar och till och med vad vi pratar om.

Problemet är att en smartphone idag är så mycket mer än en vanlig telefon. Man har internet, sin bank, musik, sociala medier och mycket mer på samma ställe. Det gör att man är beroende att ha med den. Det gör att det blir den perfekta produkten för staten att kontrollera och just därför så har det visat sig att alla stora it-bolagen har varit tvugna att jobba för staten.

Staten vill idag krossa den sista krypteringen för att verkligen få full kontroll. Det finns verktyg idag som gör att vi fortfarande kan skydda oss mot detta. Kommer lägga ut olika tjänster som hjälper oss att komma ifrån it monopolet som kontrollerar oss idag. Det kommer vara olika typer av tjänster som tex, mail, chatt, sociala medier, betalningslösningar mm.

Många säger att ”jag gör inget dumt så det gör ingenting att staten övervakar mig”. Det argumentet är inte så genomtänkt. Det handlar inte om att göra något olagligt. Det handlar om att du ska kunna leva ett fritt liv. Vad händer om staten börjar göra som dem vill utan våran tillåtelse? Det är en värld som vi håller på att gå in i just nu och vi måste börja stå emot genom att använda andra alternativ.